Valgomosios midijos – tai dvigeldžiai moliuskai, kuriuos vertina išskirtinių skonių mėgėjai. Midijas žmonija valgo jau ne vieną tūkstantį metų. Midijos gali būti rūkomos, verdamos, troškinamos, skrudinamos. Jose gausu baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, natrio. Jei tik planuojate artimiausiu metu pavaišinti savo draugus midijomis, geras midijų receptas – būtinybė. Pateikiame jums net keturis unikalius midijų receptus.
Midijos baltame vyne
Ingredientai: 1,5 kilogramo midijų, 200 ml baltojo vyno, 2 salierai, svogūnas, 200 gramų grietinėlės, petražolės, juodieji pipirai, druska. Į gana didelį puodą supilkite vyną, suberkite smulkiai supjaustytus salierus bei supjaustytą svogūną, įberkite pipirų ir druskos. Šį mišinį pavirkite bent 5 minutes. Midijas nuvalykite ir nuplaukite. Tuomet sumeskite jas į verdantį skystimą. Pavirkite midijas apie 5 minutes. Kai tik geldelės atsivers, pilkite į puodą grietinėlę ir nustokite virti. Palaikykite midijas uždengtas keletą minučių. Galiausiai išgriebkite midijas iš skystimo. Jei kuri nors geldelė neatsivėrė, ją išmeskite. Patiekite midijas užpiltas skystimu, kuriame virė. Patiekalą puoškite petražolėmis.
Midijos su stipriuoju porteriu „Guiness“ pagal Jamie Oliver
Jums reikės: svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 griežinėlių rūkytos jautienos, šiek tiek šviežių petražolių, čiobrelių, šaukšto nesūraus sviesto, lauro lapo, kilogramo midijų, 250 mililitrų stipriojo porterio „Guiness“, 50 mililitrų grietinės. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, tą patį padarykite su česnako skiltelėmis. Supjaustykite jautienos griežinėlius, petražoles ir raudonėlį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepinkite svogūną, česnaką ir jautieną apie 5 minutes. Įberkite pusę pasmulkintų žolelių, lauro lapą, druskos ir pipirų. Tuomet galite į keptuvę sudėti midijas ir supilti stiprųjį porterį „Guiness“. Ant nedidelės ugnies pavirkite viską apie 3-5 minutes arba virkite tol, kol midijos prasivers. Jei kai kurios midijos neprasivėrė, išmeskite jas. Galiausiai įdėkite grietinę ir likusias žoleles, viską permaišykite. Patiekite midijas dailioje plačioje lėkštėje. Galima valgyti su duona.
Milijono dolerių midijos
Reikalingi ingredientai: 3 puodeliai sausojo chereso, 3 skiltelės česnako, 1 sultinio kubelis, 6 šaukštai sviesto, itališkų prieskonių mišinys (bazilikas, raudonėlis, rozmarinas ir kiti), 3 griežinėliai šviežios citrinos, 3 kilogramai midijų. Česnaką sutrinkite ir sudėkite į gana didelį puodą. Į puodą supilkite sausąjį cheresą, įberkite susmulkintą sultinio kubelį, įdėkite sviestą, suberkite itališkus prieskonius, sudėkite citrinos griežinėlius. Ant vidutinės ugnies užvirkite skystimą. Tuomet galite sudėti midijas ir uždengti puodą. Virkite tol, kol midijos prasivers, t. y. apie penkias minutes. Neatsidariusias midijas pašalinkite.
Midijos su vynuogių sultimis
Jums reikės: 2 kilogramų midijų, stiklinės vynuogių sulčių, ¼ stiklinės nesūraus sviesto, druskos ir pipirų. Įkaitinkite didelį puodą su vandeniu iki artimos virimui temperatūros. Tuomet sudėkite midijas, supilkite vynuogių sultis. Uždenkite puodą ir virkite midijas nuolat pamaišydami. Virimą baikite tuomet, kai midijos pilnai prasivers. Jei tik rasite neprasivėrusių midijų, jas išmeskite. Sudėkite midijas į dubenį, iš kurio valgysite. Puode likusį skystimą dar pakaitinkite apie minutę, sudėkite sviestą, įberkite druskos ir pipirų. Midijas galima papildomai papuošti petražolėmis, mėtos lapeliu, šviežiomis pjaustytomis raudonosiomis arba geltonosiomis paprikomis.