Verslo paskolų statistikos duomenys

Lietuvos finansų įstaigose vidutinės metinės paskolos palūkanų normos 2019 metų gruodžio mėnesį įmonėms siekė nuo 2,90 iki 3,50 procento. Verslo paskolomis su mažesnėmis palūkanomis galėjo naudotis įmonės, kurios skolinosi daugiau nei už 1 000 000 eurų.

Statistika apie bankų išduodamas verslo paskolas

Paskolų verslui palūkanos augo Lietuvoje nuo 2015 metų. Smulkioms ir vidutinėms įmonėms gauti finansavimą iš bankų darėsi vis sunkiau, griežtėjo sąlygos. Lietuvos banko duomenimis, atmestų paraiškų dėl verslo paskolų 2018 metais sudarė 22 procentus, o 2019 metais jau 27 procentus. Smulkių įmonių paraiškų 2019 metais atmesta net 61 procentas. O kiek paraiškų dar iš viso net nebuvo svarstoma! Akivaizdu, kad bankai, nejausdami konkurencijos, dažniau skolina stambioms įmonėms, su mažesne rizika. Esant tokiai situacijai daugėjo alternatyvių finansavimo šaltinių, išduodančių verslo paskolas mažesnėmis sumomis smulkioms įmonėms.

Europos centrinio banko duomenimis verslo paskolos Lietuvoje brangsta beveik sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje. Gera žinia ta, kad įmonių tarpusavio skolinimosi apimtys Lietuvoje augo sparčiausiai, palyginus su kitomis ES valstybėmis. 2019 metų pirmąjį pusmetį įmonių tarpusavio skolinimosi apimtys augo 16,6 procento. Tai reiškia, kad smulkiosios ir vidutinės įmonės verslo paskoloms gauti dažniau kreipiasi į alternatyvius finansavimo šaltinius ir ten sėkmingai skolinasi.

Skaityti straipsnį “Verslo paskolų statistikos duomenys” »